i z kaszą pęczak. Polecam!
Składniki:
500g żołądków drobiowych
3/4 szklanki nieugotowanej kaszy pęczak
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
4 ziemniaki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę obierz i umyj. Żołądki dokładnie oczyść, umyj i włóż do garnka, zalej 1,5 litra zimnej wody. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Włóż oczyszczoną włoszczyznę. Postaw garnek na gazie i doprowadź wodę do wrzenia - gotuj około godzinę na małym ogniu. Po godzinie wyjmij żołądki, pokrój na małe kawałki i włóż ponownie do zupy.
Kaszę opłucz na sitku, wsyp do zupy i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj masło, sól i pieprz.
mój ulubiony krupnik na żołądkach :)
OdpowiedzUsuńSmak tradycji☺
OdpowiedzUsuńKiedyś nie znosiłam takiego krupniku, a teraz lubię, chociaż gotuję niezbyt często :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń